dimecres, 3 de març del 2010

Lit. Universal: Preguntes bloc 3.


Unitat 6. El realisme i el naixement de la novel·la contemporània.


  • Comenta quins trets de la prosa de Flaubert es troben en el text escollit.
El creixent desenvolupament de la novel·la al llarg de tot el segle XIX contribuí a dignificar la prosa.
Gustave Flaubert (Rouen, 1821 - Croisset, 1880) destaca en aquest sentit i representa la cúspide de la novel·la francesa del segle XIX. Encara que va refusar ser inclòs dins del realisme, va suprimir tant el jo en l'escriptura com el sentit de l'objectivitat.

La seua exigència per la perfecció formal el lliga a les pretensions de la poesia parnassiana (el parnassianisme va ser un moviment literari francès creat com a reacció contra el Romanticisme). En el terreny de la prosa, Flaubert pretén donar a les seues novel·les, com és apreciable en aquest fragment de Madame Bovary, la consistència del vers, buscant l'exactitud i la precisió de cada paraula i la correspondència rítmica de cada frase amb la sonoritat i la bellesa del vers.

El seu propòsit de construir la novel·la com si d'un poema es tractara arriba fins l'extrem de deslligar el gènere novel·lístic de tota intenció mimètica, deixant com element secundari a l'argument, en la línia de l'art per l'art. Passant per alt l'acció i el paisatge, Flaubert centra la seua atenció en les múltiples perspectives que li ofereix el personatge, el seu esdevindre psicològic, la descripció dels seus estats d'ànim i, fins i tot, la descripció dels objectes, ja que l'autor dóna gran importància a les imatges.

D'altra banda, al llarg de tota l'obra el nostre escriptor utilitza l'estil indirecte lliure, que se serveix del temps imperfet i de la interrogació retòrica per a entrar ambiguament des de la veu del narrador fins a la veu dels personatges.
A més, Flaubert empra un llenguatge descriptiu, ja que utilitza nombroses paraules i frases explicatives per tal de realitzar descripcions, fins i tot, dels fets més trivials.
Algunes de les tècniques narratives que estan més presents en Madame Bovary són aquelles que fan referència al passat, ja siga d'una manera fugaç o prolongada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada